de serveertemperatuur


Voor de meeste rode wijnen is 16 à 18 graden een geschikte temperatuur, fruitige rode wijnen, zoals beaujolais en rode Loirewijnen, nog iets koeler. 

Een inmiddels wel heel klassiek misverstand is, dat rode wijn 'op kamertemperatuur' zou moeten worden geserveerd. Ooit was de kamertemperatuur 16 à 18 graden, maar tegenwoordig meer dan 20 graden. Een te warm geserveerde rode wijn komt al gauw vrij log, plat en alcoholisch over. Dat komt naar mijn ervaring in restaurants helaas nog vrij veel voor. Als je daar een aanmerking op maakt (weer zo'n lastige klant!), komt het aloude misverstand van 'op kamertemperatuur' vaak weer als argument op de proppen: een bewijs van gebrek aan elementaire vakkennis. (En soms blijft een 'ervaren' medewerker in de bediening dan nog zijn of haar gelijk opeisen ...) 

Steeds meer restaurants beschikken over een 'wijnklimaatkast'. Toch blijven de bestelde fles rode wijn en die aangebroken flessen rode huiswijn en de rode wijnen voor een wijnarrangement gemakshalve nogal eens 'gewoon' op omgevingstemperatuur staan, een slordige gewoonte, waarmee je geen wijnliefhebbers aan je zaak bindt. (En de klachten over de serveertemperatuur nemen dan wellicht ook vanzelf af.)

Voor witte wijnen en rosés vind je in de literatuur soms nog een advies voor 8 à 12 graden, maar de trend is koeler: 6 à 8 graden voor droge wijnen en nog iets koeler voor de meeste zoete wijnen.

Ook bepaalde wijnen zoals de Griekse retsina (met de smaak van hars) en de Portugese vinho verde (de eenvoudige is licht mousserend) moeten extra koel geserveerd worden. 

Rode port en sherry Pedro Ximénez op 15 à 16 graden (in restaurants helaas vaak ook op hoge omgevingstemperatuur geserveerd).

Een paar graden verschil maakt best veel uit in de smaakbeleving. Een wijnthermometer kan overigens een andere temperatuur aangeven dan je had ingeschat (vaak blijkt de temperatuur enkele graden hoger dan je dacht). Ook hier blijft de individuele smaak uiteraard wel een rol spelen. 

© Copyright 2019 - wijnvanhetdomein.nl