de herkomstbenaming IGP (Indication Géographique Protégée) 'Pays d'Oc' voor veel wijnen uit de Languedoc


In Zuid-Frankrijk hebben zich in de afgelopen decennia met name Engelse wijnliefhebbers gevestigd die fors hebben geïnvesteerd om oude wijngaarden te rooien en te beplanten met betere druivenrassen en moderne installaties aan te schaffen voor het wijnmaken. Daarbij werden ook vakbekwame wijnmakers / keldermeesters aangetrokken. De achtereenvolgende Engelse eigenaren van Domaine Saint Hilaire, de families James en Kent, zijn daar voorbeelden van. Dat bracht grote veranderingen in regio's die het daarvoor voornamelijk van eenvoudige bulkwijnen moesten hebben. 

Een deel van de wijnen uit de Languedoc is daardoor een heel aantrekkelijk alternatief geworden voor steeds hoger geprijsde wijnen uit de Bordeaux, Bourgogne en Rhône. Toch moest dat gezien de oude regelgeving vaak onder de opvallend 'lage' herkomstbenaming IGP Pays d'Oc. Onder die benaming tref je daardoor inmiddels een grote variatie aan kwaliteiten aan - en daarmee uiteraard ook heel verschillende prijzen.

De herkomstbenaming zou een indicatie moeten zijn voor de kwaliteit. Zo'n herkomstbenaming biedt in de praktijk weinig garantie: juist bij kostbare appellations worden wijnen soms enkel al op hun herkomstbenaming verkocht. Fraude is ook het meest lucratief bij dure appellations. 

De ruime herkomstbenaming 'Pays d'Oc' biedt op zich ook eigenlijk weinig houvast voor de kwaliteit. Je moet dan vooral afgaan op de naam van de producent of het vertrouwen in de selectie door de importeur/leverancier.

De hoofdredacteur van het blad Perswijn, Ronald de Groot, in Perswijn 2019-05, Languedoc. Appellations zijn ook niet alles:

"de Languedoc (...) een wijngebied dat in volume het grootste van Frankrijk is. Waar elders appellationwijnen de toon zetten, neemt in de Languedoc de Indication Géographique Protégée (IGP) een belangrijke plaats in. En zolang appellations niet genoeg meerwaarde hebben, zal dat niet veranderen." 

In dat artikel wordt ook uitvoerig uitgelegd, dat vooral de vele beperkingen t.a.v. te gebruiken druivensoorten voor de appellations (ten onrechte) dwingen tot het gebruik van de 'lagere' herkomstbenaming IGP, ook voor veel wijnen van hoge kwaliteit.

Soms wordt zelfs gekozen voor de nog veel ruimere herkomstbenaming 'Vin de France'. Dat kan zijn om technische redenen: niet toegestane druivensoorten of percentages van een bepaalde druivensoort of wijze van wijnbereiding of om redenen van marketing (bijvoorbeeld beter de herkenbare benaming 'Vin de France' dan een onbekende IGP).


© Copyright 2019 - wijnvanhetdomein.nl