onze selectie


De wijnstok is nogal kwetsbaar en de drang naar een hoge opbrengst vaak groot. Vanaf begin jaren 60 zijn door veelvuldig gebruik van chemische middelen voor bestrijding van onkruid, insecten, ziekten en schimmels veel wijngaarden een 'productievloer' geworden. Veel wijnen worden massaal geproduceerd, waarbij soms de term 'wijnfabriek' valt.

Wij maken met vakkennis en ervaring een zorgvuldige selectie op de verhouding kwaliteit-prijs van wijnen van kleinere wijnboeren met respect voor natuur en milieu. Daarbij hoeft het niet per se om gecertificeerde biologische wijnen te gaan. Denk hierbij allereerst aan handmatig wieden van onkruid en alleen organische bemesting. Daarnaast zijn er nieuwe klonen en kruisingen met hoge resistenties tegen schimmels en ziekten, vaak naast milieuvriendelijke methoden voor bestrijding van insecten en schimmels, waardoor geen of aanmerkelijk minder chemische bestrijdingsmiddelen hoeven te worden gebruikt. Een deel heeft overigens de certificering 'Terra Vitis' (met strengere regels en nog meer controles dan bij de Europese eco-certificering), andere zijn gecertificeerd volgens ISO 14001 voor het milieu en/of 'en conversion' (in overgang) voor de Europese eco-certificering.

Minder dan 3% van de door ons reeds selectief geproefde wijnen wordt uiteindelijk opgenomen in ons assortiment. En hoewel er in het algemeen een overstelpend aanbod aan wijn is (wij ontvangen dagelijks vele aanbiedingen), moeten wij bij onze domaines meestal vroegtijdig bestellen om bepaalde wijnen geleverd te krijgen.

Wij nemen nooit alle wijnen van een domaine: wij kiezen nadrukkelijk voor een strenge selectie in plaats van voor een groot assortiment met daarbij onvermijdelijke concessies.

Ons aanbod van wijnen binnen deze selectiecriteria is nog in opbouw, reden voor ons om de wijnen extra scherp te prijzen. Wij hebben eerst het accent gelegd op witte wijnen. Dessertwijnen en nieuwe rode wijnen en een mousserende wijn zijn inmiddels gevolgd.

Voor het voorjaar staan onder andere wijnen van enkele van de beste Nederlandse - uiteraard milieuvriendelijk werkende - domeinen op ons programma (deels uit reeds langer bestaande contacten). 


© Copyright 2019 - wijnvanhetdomein.nl