vaak gestelde vragen

Waarom gaan niet meer wijnboeren met veel zorg voor het milieu voor de officiële eco-certificering?

Omdat er wel heel veel regels en administratieve lasten zijn en de certificering o.a. door de controles logischerwijs veel kost. Een andere certificering is overigens 'Terra Vitis' (met strenge regels en nog meer controles). Een deel van de wijnboeren heeft (ook) een certificering ISO 14001 voor het milieu. Een ander deel (vooral kleinere wijnboeren) kiest ervoor om - mede om de lasten en kosten van certificering - vanuit hun eigen verantwoordelijkheid te werken met respect voor natuur en milieu, zoals dat meer dan 60 jaar geleden eigenlijk de norm was.

Waarom hebben veel wijnen uit de Languedoc de ruime / lage herkomstbenaming ‘IGP Pays d’Oc’?

O.a. omdat diverse bekende ‘edele’ druivenrassen nog steeds niet passen in de nauwere / hogere herkomstaanduidingen, die uitgaan van traditionele regionale druivenrassen. 

Hoe kan het dat wijnen van naast elkaar gelegen percelen, van hetzelfde druivenras, nogal verschillen?

Een vaak onderschatte factor is het vakmanschap van de wijnmaker en de zorg voor de wijngaard. Daardoor kunnen verwante percelen van verschillende wijnboeren ook duidelijk verschillende wijnen opleveren, vaak met kwaliteitsverschil. Wij hebben meegemaakt dat een Spaanse bodega na wisseling van de wijnmaker - van dezelfde wijngaarden en met dezelfde installaties - een veel mindere kwaliteit wijnen leverde.

Wat is de geschikte temperatuur om wijn te serveren?

Voor de meeste rode wijnen is 16 à 18 graden een geschikte temperatuur, voor witte wijnen en rosés 6 à 8 graden voor droge wijnen en nog iets koeler voor zoete wijnen. 

Hoe lang kun je een geopende fles wijn bewaren? 

Wit en rosé gekoeld en rood koel bewaren en liefst de volgende dag opmaken. Daarna treedt er al gauw verlies van geur en smaak op. Uitzonderingen zijn bepaalde zoete wijnen (bv. sauternes) en versterkte wijnen (o.a. port), die langer houdbaar zijn. Wijnbars en restaurants met veel 'open wijnen' per glas beschikken vaak over een professionele installatie, waarbij gas (o.a. argon) in de fles gepompt wordt, waardoor de wijn langer houdbaar is, vrijwel zonder kwaliteitsverlies. Er is inmiddels ook een speciaal handzaam (wel vrij kostbaar) hulpmiddel in de handel om argon door de kurk heen in de fles te spuiten en sinds kort ook argon in spuitbus. Wij gaan die spuitbus binnenkort eens uitproberen (wordt vervolgd).

Een andere vraag? Gebruik daarvoor dan gerust het contactformulier. Wij zullen doorgaans snel reageren.


© Copyright 2019 - wijnvanhetdomein.nl